За нами стежать: Небезпеки смартфонів і соцмереж та як вберегтися (фото, відео)

Експерти попереджують про небезпеку відкритості персональних даних у цифровому світі.

Ілюстрація. Фото: ЗМІ

В результаті стрімкого розвитку високих технологій ми почали жити подвійним життям — реальним і віртуальним. Якщо в реальному житті ми звикли, виходячи з квартири, зачиняти двері на замок, а сумку у транспорті тримати "ближче до тіла", то наш "цифровий аватар" не такий боязкий, особливо коли мова йде про безпеку персональних даних, зазначають Патріоти України з посиланням на ЕП.

Тимчасом наші персональні дані в цифровому світі давно стали ліквідним товаром. Чим вища його якість, тобто чим більше інформації про людину вдалося зібрати з відкритих джерел, тим вища його ціна.

Поки експерти міркують про абстрактні вигоди від роботи з "великими даними", американські компанії за допомогою "великих персональних даних" виборців впливають на вибори президентів США та інших країн.

У випадку з виборами президента легковажність виборців, які опублікували свої персональні дані, політичні уподобання, страхи, прагнення та інтереси, матиме для виборців майже непомітні наслідки.

Об'єктом формування громадської думки було багато виборців, а методи інформаційного впливу професійно маскувалися. А що трапиться з конкретною людиною, яка безвідповідально поставилася до збереження свого "аватара"?

Ці наслідки добре проілюстрував недавній випадок. Вікторія здала свій iPhone 6s в магазин "Цитрус", а через два місяці їй зателефонував чоловік і почав погрожувати розіслати інтимні фото дівчини усім її контактам.

Щоб допомогти уникнути таких інцидентів, ЕП склала список найпоширеніших помилок, яких люди припускаються під час використання смартфона, Facebook, додатків для обміну повідомленнями та публічних Wi-Fi-мереж. ЕП описує ризики, пов'язані з цими помилками, та шляхи їх усунення.

Топ-9 помилок користувачів Android-смартфонів

Смартфон — це сучасний переносний комп'ютер з найактуальнішою і найбільш чутливою персональною інформацією про його користувача.

Смартфон можна втратити на вулиці, його можуть украсти, він може розбитися, його можуть зламати як звичайний комп'ютер. Усі ці події можуть трапитися в будь-який момент, тому до них треба підготуватися заздалегідь. В іншому випадку ціна форс-мажору може багаторазово перевищити ціну самого гаджета.

Топ-10 помилок користувачів Facebook

Facebook — невичерпне джерело персональних даних користувача для тих, хто займається соціальною інженерією, для рекламних і маркетингових компаній, для фірм, які маніпулюють громадською думкою.

Соціальна мережа дозволяє завантажити свій профіль, хоча він може "важити" сотні мегабайтів. При цьому користувачі охоче проходять різні психологічні тести, надаючи незнайомим людям ще більше інформації про себе.

Топ-3 помилки користувачів месенджерів

Світова преса багато уваги приділяє темі безпечного листування у месенджерах з точки зору доступу до нього спеціальних служб. Однак більшу небезпеку становить захищеність самих користувачів.

Як не треба робити

Ризик

Що треба зробити

Входити в месенджер з чутливим до розголошення листуванням без пароля або відбитка пальця

Розкрити третім особам конфіденційні дані листування в разі крадіжки або втрати смартфона

Налаштування — безпека — блокування додатків. Встановити пароль або доступ за відбитком пальця або жестом

Передавати важливу або критично важливу інформацію не в секретному чаті месенджера

Розкрити третім особам конфіденційні дані листування в разі крадіжки або втрати смартфона

Використовувати месенджери з можливістю створення секретних чатів: Viber, Telegram, WhatsApp

Не виходити з десктопної версії месенджера з важливим листуванням

Розкрити третім особам конфіденційні дані в разі несанкціонованого доступу до десктопної версії месенджера, оскільки листування синхронізується на всіх пристроях

Після закінчення роботи з ПК або ноутбуком виходити із свого облікового запису десктопного клієнта месенджера

Чотири помилки при роботі з публічними Wi-Fi-мережами

Безкоштовний доступ в інтернет через публічні Wi-Fi-мережі настільки ж зручний, наскільки і небезпечний. Вкрасти конфіденційні дані, які передаються публічною Wi-Fi-мережею, — справа кількох хвилин. Для цього потрібні лише ноутбук і дві спеціальні програми.


Як не треба робити

Ризик

Що треба зробити

Довіряти публічним Wi-Fi-мережам без пароля

Такі мережі часто використовують зловмисники для крадіжки особистих даних користувачів

Використовувати мережу передавання даних мобільного оператора. Шукати громадські Wi-Fi-мережі з паролем.

Використовувати платні VPN-сервіси

У публічних Wi-Fi-мережах передавати інтернет-сервісам логіни і паролі через незахищене з'єднання http

Втратити логіни, паролі, гроші з банківських рахунків, акаунти в соціальних мережах, конфіденційні та інтимні дані

Вводити конфіденційні дані тільки на сайтах, адреса яких починається з https.

Використовувати мережу передавання даних мобільного оператора.

Використовувати платні VPN-сервіси

Підключатися автоматично до публічних Wi-Fi-мереж

Автоматично підключити смартфон до Wi-Fi-мережі, створеної зловмисником

Налаштування — Wi-Fi, довге натискання на ім'я збереженої мережі викличе меню, в якому можна видалити мережу. Там же в розділі "Розширені налаштування" прибрати галочку "Завжди шукати мережі"

Не вимикати Wi-Fi, коли він не потрібен

1. Показувати власникам публічних Wi-Fi-мереж маршрут вашого пересування. На підставі карти пересування клієнтів маркетологи будують рекламні кампанії.

2. Даремно витрачати заряд батареї смартфона

Вимикати Wi-Fi, коли він не потрібен

Опублікував: Інна Мартинчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

З архіву ПУ. Дієтолог порадила, як схуднути за допомогою картоплі

четвер, 23 вересень 2021, 23:55

Тетяна Годард розповіла правила вживання молодої картоплі, багатої органічними кислотами і клітковиною, вітамінами і мінералами. Калорійність молодих бульб до 30% нижче, ніж зрілих, а корисних властивостей значно більше. Якщо її правильно готувати і ї...

З архіву ПУ. "Люди зникали пачками": Про темний бік райського Таїланду

середа, 22 вересень 2021, 23:05

Орієнтуватися в правилах та вести себе пристойно не завадить туристу в будь-якій країні. "Ну что ж, мы поговорили о том, как подготовиться к поездке в Таиланд и о том, что бы такого неизбитого там посмотреть. Пришло время обсудить и обратную сторону Та...