В українців є свої "суперфуди": Чим замінити чіа, годжі та інші корисні екзотичні продукти

Модні заморські продукти дуже просто замінити вітчизняними аналогами.

Дієтолог Т. Годард. Фото: Газета 2000

Насіння льону, калина, шипшина та інші доступні продукти багато в чому корисніші від своїх заморських родичів, повідомляють Патріоти України. Про авторитетно заявляє і дієтолог Тетяна Годард. Пропонуємо вашій увазі її статтю без скорочень.

"Ягоди асаї, кіноа, наіння чіа, ягоди годжі... Всі вони дійсно корисні для схуднення і здоров'я, але ось продаються не скрізь, та й коштують дорого. Насправді, їх і не потрібно шукати: можна замінити модні заморські суперфуди більш доступними, але не менш ефективними українськими аналогами.

Категорію суперкорисних продуктів називають "суперфуд", тому що в них дуже висока концентрація корисних речовин і при мінімальному обсязі вони можуть максимально наситити ними організм. Такі продукти не обов'язково шукати по всьому місту або замовляти в інтернет-магазинах: є багато вітчизняних, цілком доступних альтернатив, які не поступаються суперфудівскій екзотиці ні за концентрацією необхідних речовин, ні за смаковими якостями.

Так, до категорії суперфудів відноситься кіноа – досить дороге насіння, яке до того ж є далеко не в кожному магазині. Зате скрізь продається нут: його стали вирощувати в Україні відносно недавно, але з кожним роком виробництво цієї культури збільшується. Нут ні в чому не поступається кіноа. Він так само не містить глютену, зате в ньому в достатку клітковини, повільних вуглеводів (не підвищують рівень цукру, зате забезпечують максимум енергії протягом дня), а також рослинного білка. Для порівняння: в 50 грамах приготовленою киноа міститься 20 г вуглеводів, 2,5 г клітковини і 4 г білка. А в такій же кількості нуту: 17 г вуглеводів, 5 г клітковини і 5 г протеїну, плюс величезний набір вітамінів, мікро і макроелементів, а також запорука здоров'я і молодості – антиоксиданти. З нуту можна готувати багато смачних страв, включаючи супи, салати і гарніри, його запікають у духовці з оливковою олією. А який чудовий з нуту хумус!

Кіноа можна замінити і звичайним пшоном. Його груба оболонка містить таку ж корисну клітковину, а кількість рослинного білка в пшоні співвідносна з вмістом протеїну в кіноа. Крім того, пшоно не містить глютену і тому легко засвоюється організмом, прекрасно і надовго насичує.

Мало хто поки оцінив кунжут, який цілком здатний змагатися з насінням Чіа, що нагадують зернятка маку. Так само, як і Чіа, кунжут містить омега-3 жирні кислоти і антиоксиданти, знижуючи рівень холестерину. Крім того, кунжут багатий на магній, який є необхідним для роботи м'язів, підвищення імунітету, зміцнення нервової системи, регуляції кров'яного тиску. Кунжутом можна посипати салати, супи, каші, м'ясні та рибні страви, десерти. Але перед вживанням насіння необхідно злегка підігріти, щоб воно максимально розкрило свої властивості. Сирий кунжут проходить "транзитом" і практично не корисний. Зберігати відкриту пачку необхідно в холодильнику.

Ще один відмінний аналог чіа – насіння льону. До його складу входять все ті ж надзвичайно корисні омега-3, вітамін А і ферменти. Такий комплекс – прекрасний протизапальний засіб. Потрапляючи в шлунок, слиз з насіння покриває його тонким захисним шаром, нормалізує його роботу і м'яко очищаючи. А ще льон знижує рівень цукру в крові і є прекрасним джерелом рослинного білку. Перед вживанням льон необхідно або на кілька годин замочити у воді або кефірі, або перемолоти в борошно, інакше він нормально не засвоїться. Це смачне насіння можна додавати в натуральний йогурт, в сир, вівсянку й інші каші, овочеві, листові і фруктові салати, вітамінні коктейлі.

Гіркі ягоди годжі прийшли до нас з Китаю. Вони славляться як суперфуд для зміцнення імунітету, до того ж це джерело антиоксидантів. Але такими ж властивостями володіє і калина. Вона підвищує імунітет і допомагає організму ефективно протистояти інфекціям. А завдяки присутності в цих ягодах пектинових з'єднань і дубильних речовин, ягоди поліпшують травлення, організм очищається від небезпечних солей важких металів, токсичних речовин, продуктів розпаду і "поганого" холестерину. Присутні в складі ягід калини Р-активні сполуки (рутин) нормалізують еластичність і проникність капілярів, а також стимулюють окислювальні процеси в тканинах. Калина, насправді, набагато корисніше годжі. Це ягода молодості, краси і здоров'я.

Ягоди асай або асаї, які привозять до нас з Центральної і Південної Америки, можна замінити звичайною шипшиною. За змістом деяких поживних речовин вона навіть перевершує свого екзотичного родича. Зокрема, в шипшині дуже багато вітаміну С (в 10 разів більше, ніж в чорній смородині і в 50 разів більше, ніж у лимоні). Це також прекрасне джерело вітамінів В1, В2, К, Р, Е, пектину, калію, заліза, марганцю, фосфору, кальцію і магнію. З давніх-давен народні цілителі лікували відваром шипшини захворювання печінки, жовчного міхура і нирок. Ще в шипшині високий вміст заліза, тому вона корисна при анемії, покращує кровотворення. Також шипшина відмінний антиоксидант.

Не можу не згадати в статті про суперфуди категорію продуктів, яку ні з чим не хочу порівнювати і яку б поставила на вершину суперфудовского хіт-параду. Це будь-які види зелені, включаючи звичайні петрушку, кріп, кінзу, базилік, стебла селери і так далі. Зелень доступна в будь-який час року і нехай теплична, вона все одно надзвичайно корисна. Якщо у вас є сумніви з приводу наявності нітратів, просто замочіть зелений пучок на ніч у холодній воді. Їжте побільше свіжої зелені в складі основних страв, салатів, зелених коктейлів, смузі, і ніякі дорогі суперфуди вам не знадобляться!"

Опублікував: Інна Мартинчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

З архіву ПУ. Дієтолог порадила, як схуднути за допомогою картоплі

четвер, 23 вересень 2021, 23:55

Тетяна Годард розповіла правила вживання молодої картоплі, багатої органічними кислотами і клітковиною, вітамінами і мінералами. Калорійність молодих бульб до 30% нижче, ніж зрілих, а корисних властивостей значно більше. Якщо її правильно готувати і ї...

З архіву ПУ. "Люди зникали пачками": Про темний бік райського Таїланду

середа, 22 вересень 2021, 23:05

Орієнтуватися в правилах та вести себе пристойно не завадить туристу в будь-якій країні. "Ну что ж, мы поговорили о том, как подготовиться к поездке в Таиланд и о том, что бы такого неизбитого там посмотреть. Пришло время обсудить и обратную сторону Та...