Тримаємо кишеню ширше: Монетизація субсидій. Скільки українці отримають грошей на руки

В першу чергу, монетизують внески ОСББ, платежі на обслуговування будинку та прибудинкової території.

Ілюстрація. Фото: ЗМІЗ 2019 року в Україні субсидії будуть монетизовані, тобто субсідіанти отримуватимуть гроші на руки. Нову систему випробують на тих будинках, які об'єдналися в ОСББ, зазначають Патріоти України з посиланням на Обозреватель.

Сім'я замість платіжки, в якій вказується сума за комуналку вже з урахуванням знижки, отримає живі гроші. В першу чергу, монетизують внески ОСББ, платежі на обслуговування будинку та прибудинкової території.

У Міністерстві соціальної політики відзначили, що для послуг, які надаються централізовано (водопостачання, опалення і електроенергія) доведеться для кожної квартири відкривати персональний рахунок в банку. Будуть відкриватися цільові рахунки і субсідіанти отримають на руки так звані "соціальні картки". Сплатити за їх допомогою можна буде тільки рахунки за воду, тепло, газ, світло, а ось розплатитися в супермаркеті або зняти готівку в банкоматі не вийде.

"Після випуску таких карт більшість субсідіантов в будинку ОСББ отримуватимуть гроші безпосередньо на картки", - заявили в Міністерстві соціальної політики. Після того, як оновлену програму випробують на будинках з ОСББ, практику поширять і на інших українців.

Нагадуємо, що одна з останніх версій методики передбачала, що субсидії призначатимуть в межах соціальних нормативів, але по факту споживання. Це означає, що якщо витратив більше норми, то дадуть гроші тільки на норму, а якщо витратив менше норми, то дадуть гроші на менший обсяг. З одного боку, така методика дозволяє державі економити на субсидіях, а з іншого - не стимулює економити комунальні послуги. Є і другий варіант, який раніше також озвучували в уряді - надсилати гроші на оплату комунальних послуг на норматив, а якщо витрачають менше, віддавати ці гроші сім'ям. В такому випадку на монетизації можна буде заробляти.

Однак, міжнародні кредитори України наполягають - перед тим, як проводити монетизацію, потрібно посилити перевірку одержувачів знижок.

Опублікував: Інна Мартинчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

З архіву ПУ. Дієтолог порадила, як схуднути за допомогою картоплі

четвер, 23 вересень 2021, 23:55

Тетяна Годард розповіла правила вживання молодої картоплі, багатої органічними кислотами і клітковиною, вітамінами і мінералами. Калорійність молодих бульб до 30% нижче, ніж зрілих, а корисних властивостей значно більше. Якщо її правильно готувати і ї...

З архіву ПУ. "Люди зникали пачками": Про темний бік райського Таїланду

середа, 22 вересень 2021, 23:05

Орієнтуватися в правилах та вести себе пристойно не завадить туристу в будь-якій країні. "Ну что ж, мы поговорили о том, как подготовиться к поездке в Таиланд и о том, что бы такого неизбитого там посмотреть. Пришло время обсудить и обратную сторону Та...