Скучили за совком? Жахіття радянських витверезників (відео)

Слово "витверезник" було страшилкою, щось на зразок тюрми.

Витверезник. Фото: ЗМІ

Перші радянські витверезники були схожі радше на санаторії. Горе-пацієнт проводив ніч під наглядом медиків, а на ранок йому віддавали конфіскований алкоголь і відправляли додому, зазначають Патріоти України з посиланням на 24 канал. Але з часом витверезники з медичних установ перетворились фактично на каральні.

Робітники заводів так бурхливо раділи завершенню кожного робочого дня, що взимку, бувало, просто замерзали, не діставшись дому. А працювати хто буде?

Парадокс, але саме в радянському кіно давали детальну інструкцію, як напиватися з приводу і без нього. А на ранок у голові бідолахи, що потрапив у витверезник, крутилися вже зовсім інші кадри.

Про витверезник я дізнався раніше, ніж почав пити. Адже в Радянському Союзі пили усі. І слово "витверезник" було страшилкою, щось на зразок тюрми, – пригадує письменник Андрій Кокотюха.

У лексиконі працівників витверезників було спеціальне слово – підібрати. Тобто пияків на вулицях не арештовували, не затримували, а саме підбирали.

Саме слово витверезник, мов натякає на якісь спеціальні процедури, які отримає необачний п'яничка на шляху до тверезого і здорового ранку. Та ті, хто мав нагоду тверезіти у витверезнику, нічого такого не пригадують. Після встановлення особи і оформлення документів п'яничку могли постригти налисо і обов'язково відправити в душ.

Працівники роздягали тебе до трусів і накривали мокрою ковдрою чи простирадлом. Ти так спав до ранку, і вважалось, що ти витверезишся, – додав Кокотюха.

Кого у витверезники не приймали – дивіться у програмі.


Опублікував: Інна Мартинчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

З архіву ПУ. Дієтолог порадила, як схуднути за допомогою картоплі

четвер, 23 вересень 2021, 23:55

Тетяна Годард розповіла правила вживання молодої картоплі, багатої органічними кислотами і клітковиною, вітамінами і мінералами. Калорійність молодих бульб до 30% нижче, ніж зрілих, а корисних властивостей значно більше. Якщо її правильно готувати і ї...

З архіву ПУ. "Люди зникали пачками": Про темний бік райського Таїланду

середа, 22 вересень 2021, 23:05

Орієнтуватися в правилах та вести себе пристойно не завадить туристу в будь-якій країні. "Ну что ж, мы поговорили о том, как подготовиться к поездке в Таиланд и о том, что бы такого неизбитого там посмотреть. Пришло время обсудить и обратную сторону Та...