Радіоактивне молоко в Україні: З’явилося важливе роз’яснення

Висновок західних експертів щодо українського продукту не відповідає дійсності.

Ілюстрація. Фото: Соцмережі

Дослідження західних вчених про те, що радіоактивність українського молока перевищує норму в п'ять разів не відповідає дійсності, повідомляють Патріоти України.

Такий висновок зробив керівник Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів Володимир Лапа.

На своїй сторінці в Facebook він пояснив, чому стаття з результатами дослідження, опублікована 8 червня виданням Independent, не зовсім коректно відображає ситуацію в дійсності.

Лапа зазначив, що, хоча, в заголовку йдеться про перевищення норми зараженості в п'ять разів всього молока в Україні, за фактом мова йде лише про кілька "критичних населених пунктів" в Рівненській області.

"Розбираємося далі. В Україні гігієнічні нормативи по радіонуклідам затверджені наказом МОЗ №256 від 03.05.2006. Візьміть для прикладу норматив по цезію-137. Дійсно для сирого молока і низки молочної продукції він встановлений на рівні 100 Бк/кг, для масла та сирів 200, для сухого молока - 500", - пояснив він.

При цьому Лапа наводив приклад регулювання рівня радіації в європейському законодавстві.

"Регламент ЄС 2016/52. Допустиме зараження молочних продуктів радіонуклідами цезієвої групи - 1000 Бк/кг. Там не тільки 137 цезій, але у випадку з Україною саме він є основним фактором ризику. Отже, що маємо в підсумку. У гірших пробах по молоку в найбільш уражених населених пунктах (а не регіонах!) вміст радіонуклідів у молоці в два рази менший, ніж допустимі норми в ЄС", - резюмував глава Госпотребслужби.

В опублікованій статті, яку поширили українські ЗМІ, було зазначено, що в деяких регіонах України рівень радіоактивності молока перевищує норму в п'ять разів.

Опублікував: Інна Мартинчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

З архіву ПУ. Дієтолог порадила, як схуднути за допомогою картоплі

четвер, 23 вересень 2021, 23:55

Тетяна Годард розповіла правила вживання молодої картоплі, багатої органічними кислотами і клітковиною, вітамінами і мінералами. Калорійність молодих бульб до 30% нижче, ніж зрілих, а корисних властивостей значно більше. Якщо її правильно готувати і ї...

З архіву ПУ. "Люди зникали пачками": Про темний бік райського Таїланду

середа, 22 вересень 2021, 23:05

Орієнтуватися в правилах та вести себе пристойно не завадить туристу в будь-якій країні. "Ну что ж, мы поговорили о том, как подготовиться к поездке в Таиланд и о том, что бы такого неизбитого там посмотреть. Пришло время обсудить и обратную сторону Та...