Ностальгія за ковбасою: Історик про те, як РФ маніпулює пам’яттю

Путін мріє відродити імперію, використовуючи технології, розроблені ще у 1930-х роках в СРСР.

Обкладинка книги Лариси Якубової "Русский мир" в Україні: на краю прірви". Фото: Соцмережі"Русский мир" переможно рухався світом, коли на його шляху у 2008 році стала Грузія. В Україні ніхто крім кримських татар не звернув на це увагу. Українцям здавалося, що російська агресія може проявитись будь-де, тільки не в нашій державі.

Про це написала історик Лариса Якубова в книзі "Руський мир" в Україні: на краю прірви", зазначають Патріоти України. Її презентували на "Книжковому арсеналі" в Києві. Авторка розглядає, як Росія нав'язувала пострадянським країнам спільні культурні цінності. Як від філософської абстракції "русский мир" перетворився на ідеологічний інструмент. Його Росія використовує для виправдання агресії проти України.

"Путін мріє відродити імперію, використовує технології, розроблені ще у 1930-х роках в СРСР. Тоді, щоб об'єднати різні національності, використовували термін "братні народи", нав'язували спільні цінності. Утвердження ідеології відбулося, коли запровадили свято Перемоги у Другій світовій. Утворилася так звана радянська спільність. Псевдо-братні взаємини сильно тримали у своїх обіймах. Грузія зіткнулася з агресією на 5 днів. Ми змагаємося з ідеологією й озброєним вторгненням "русского мира" протягом 4 років. Це значно довше, ніж нацистська окупація".

Просування ідей "русского мира" дослідниця виводить із 1990-х.

"Ментальна криза, спричинена відмиранням радянської державної ідеології, стала травматичною для пострадянських країн. Росія та Україна переживали його найбільш болісно, - каже Лариса Якубова. - Давались взнаки понад три століття спільного імперського минулого, неусвідомлених уроків системно фальсифікованої в радянські та імперські часи історії. Гуманітарна політика 1990-х не проводилась на належному рівні. Обивателі ностальгували за радянською ковбасою і владою, величчю міцної руки. Це стало благодатним ґрунтом для ідей відновлення "імперії". Сприяли також соціально-економічні проблеми в Росії та Україні, корумпованість влади, цинізм можновладців".

Книгу Лариси Якубової під час "Книжкового арсеналу" роздавали безкоштовно.

"Попри весь біль і втрати, на сьогодні "русский мир" – найбільш потужний чинник кристалізації української нації, який виведе її в число модерних потужних націй Європи, - каже дослідниця. - З часів здобуття незалежності Україна ходила по колу. Не могла обрати правильний вектор руху. Ми намагалися приєднатися до того примарного шляху, який торує Росія. З початком бойових дій на Донбасі усвідомили, що спільна культура, міф про "старшого брата" — це вигадки і пропаганда. Відхід українців від спільного минулого був помітний уже з початку 2000-х. Під час Революції гідності мобілізація громадянського суспільства і влади дали "русскому миру" остаточну відсіч. Запропонували альтернативу путінській пропаганді. Через війну на Донбасі, як страшно це не звучало б, Україна має шанс на розвиток".

Джерело: Gazeta.ua
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

З архіву ПУ. Дієтолог порадила, як схуднути за допомогою картоплі

четвер, 23 вересень 2021, 23:55

Тетяна Годард розповіла правила вживання молодої картоплі, багатої органічними кислотами і клітковиною, вітамінами і мінералами. Калорійність молодих бульб до 30% нижче, ніж зрілих, а корисних властивостей значно більше. Якщо її правильно готувати і ї...

З архіву ПУ. "Люди зникали пачками": Про темний бік райського Таїланду

середа, 22 вересень 2021, 23:05

Орієнтуватися в правилах та вести себе пристойно не завадить туристу в будь-якій країні. "Ну что ж, мы поговорили о том, как подготовиться к поездке в Таиланд и о том, что бы такого неизбитого там посмотреть. Пришло время обсудить и обратную сторону Та...