Холодніше, ніж на Марсі: Зафіксували найнижчу температуру на Землі

Вчені назвали місце, де морозить до -98°С.

Полярне плато. Фото: ОбозревательНа нашій планеті і справді бувають морози майже до -100 ° С, - запевняють вчені з Колорадського університету в Боулдері. Настільки низько, наприклад, температура опускалася в 2010 році в Антарктиді - на Полярному плато, повідомляють Патріоти України.

Це плато розташоване на висоті 2500-3500 метрів над рівнем моря, охоплює площу радіусом понад тисячу кілометрів, включаючи Південний полюс. Але хто б міг подумати, що тут місцями холодніше, ніж на Марсі.

Колишній "морозний" рекорд становив -93 ° С. Така температура знайшлася серед даних, які супутники НАСА і Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США передавали на Землю в період з 2004 по 2016 рік. Вона була зафіксована в 2013 році - все на тому ж плато.

Шукати "найхолодніше місце на планеті" спонукали вимірювання, які провели ще радянські полярники. У липні 1983 року на антарктичній станції "Восток" вони зафіксували температуру в -89,2 ° С.

Але дослідники з Колорадського університету з'ясували, що перший аналіз супутникових даних був проведений недостатньо докладно. Вчені придивилися до них більш ретельно і зрозуміли, що і жахлива холоднеча в -93 ° С - теж не межа. Тому що знайшли аж на 5 ° нижче. І не в якомусь одному місці, а приблизно в ста. Настільки холодною ставала поверхня льоду в невеликих западинах глибиною 2-3 метри.

Керівник дослідницької групи Тед Скамбос вважає, що температура може впасти і до 100 ° С. Але для цього потрібні два-три ясних дня і мінімальна вологість. А щоб стало ще морозніше - нижче -100 ° С, безхмарна і суха погода повинна простояти пару тижнів. Що навряд чи можливо в реальності. Тому ті самі -98,6 ° С можна вважати найнижчою температурою із зафіксованих на Землі.

Вчені, до речі, прикинули, яка була температура повітря над тими місцями, де лід рекордно охолоджувався. У них вийшло -94 ° С. На Полярному плато так підморожує з липня по серпень.

Результати дослідження були опубліковані в журналі Geophysical Research Letters.

Джерело: Обозреватель
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

З архіву ПУ. Дієтолог порадила, як схуднути за допомогою картоплі

четвер, 23 вересень 2021, 23:55

Тетяна Годард розповіла правила вживання молодої картоплі, багатої органічними кислотами і клітковиною, вітамінами і мінералами. Калорійність молодих бульб до 30% нижче, ніж зрілих, а корисних властивостей значно більше. Якщо її правильно готувати і ї...

З архіву ПУ. "Люди зникали пачками": Про темний бік райського Таїланду

середа, 22 вересень 2021, 23:05

Орієнтуватися в правилах та вести себе пристойно не завадить туристу в будь-якій країні. "Ну что ж, мы поговорили о том, как подготовиться к поездке в Таиланд и о том, что бы такого неизбитого там посмотреть. Пришло время обсудить и обратную сторону Та...