Досвіду ж майже ні в кого немає: Як, купуючи електромобіль, не збагатити шахраїв

Разом з попитом на електромобілі вже виникло чимало шахрайських схем.

Електромобілі стають популярними. Фото: ЗМІЗа 4 місяці нового року в Україні зареєстрували більше 1 тис. електромобілів. Цей показник в півтора рази вищий, ніж за аналогічний період 2017 року, повідомляють Патріоти України з посиланням Gazeta.ua. Разом з попитом на електромобілі, які у переважній більшості, завозять зі США, вже виникло чимало шахрайських схем.

Які схеми існують

1. Компанії пропонують старі авто за ціною нижче ринкової

Компанії розміщують в інтернеті оголошення, у яких пропонують пригнати з-за кордону дешеві електромобілі. Називають вартість у $ 8-10 тис.

"Людина, яка зацікавилась авто, телефонує у компанію. Там їй кажуть, що автомобілів за такою ціною немає в наявності. Пропонують придбати іншу машину — дорожчу. Зазвичай вона вартує на 3-5 тисяч доларів більше", - каже один із засновників компанії Electrocars club Володимир Романцов.

2. Компанії пропонують автомобілі під замовлення

На сайті компаній є перелік автомобілів, які можна замовити. Авто "виловлюють" на американських аукціонах. Щоб замовити автомобіль, клієнт повинен внести завдаток.

"Завдаток близько 10-12 тисяч доларів. За ці гроші обіцяють викупити автомобіль на аукціоні і через 3-4 місяці транспортувати в Україну. Але за такий термін викупити машину на аукціоні і довезти її неможливо. У кращому випадку клієнт отримує авто за півроку-рік. У гіршому — втрачає гроші", - пояснює Володимир Романцов.

Залишок суми покупець додає після отримання авто. Іноді сума перевищує обіцяну. Адже клієнт мусить заплатити за доставку авто, оплатити контейнер, у якому в порт прийде машина, сплатити портовий збір чи послуги автодилера.

3. Компанії видають старий автомобіль за новий

Компанії ввозять з-за кордону старі розбиті або втоплені автомобілі. Ремонтують їх і продають, як нові.

"За нібито нове авто просять близько 10 тисяч доларів. Люди ведуться, бо дешево. Але дуже швидко така машина потрапляє в ремонт. Лише на діагностиці клієнт дізнається, що придбав пошкоджений автомобіль. Ремонт електромобіля може обійтися у кілька тисяч", - каже Володимир Романцов.

Хто займається шахрайством

Жадібні до наживи компанії влаштовують шахрайські схеми. Обіцяють усе зробити в рамках чинного законодавства і за невеликі гроші.

"Восени 2016-го року уклала договір з ТОВ "Електромобілі" про купівлю вживаного Nissan Leaf . Протягом трьох місяців компанія підприємця Олександра Туза мала викупити на американському аукціоні це вживане авто. Внесла 11 тисяч доларів завдатку за нього. Стільки коштувала машина на аукціоні. Ще 6 тисяч доларів мала б віддати, коли її ввезуть а Україну", - розповідає Богдана Бабич із Києва.

Жінка безрезультатно чекала електромобіль півроку. Протягом ще 4 місяців намагалася повернути свої гроші. Коли її інформаційна кампанія набрала розголосу — отримала назад власні кошти.

"Олександр Туз — одним з перших у нашій країні почав пропагувати електромобілі. Першим завжди важко зробити великий об'єм продаж, щоб мати заробіток. В Україні ринок електромобілів маленький. Усі намагаються втримати клієнта. У погоні за клієнтом Туз обіцяє "солодкі умови", але не завжди їх вдається виконати. Також багато покупців мали проблеми із компаніями Electro Ukraine і Аutoenterprise. Вони також не виконали те, що обіцяли своїм клієнтам", - розповідає Володимир Романцов

Як не потрапити у шахрайську схему

1. Електромобілі за кордоном варто купувати через перевірені компанії

"Обирати краще за порадами знайомих чи позитивними відгуками на форумах. Добре, якщо компанії мають офіційні представництва автодилера", - розповідає адвокат Віктор Тарасюк.

2. На етапі укладання договору з компанією слід звернутися до адвоката

"Фахівець має перевірити угоду з точки зору дотримання інтересів клієнта. Він проаналізує сильні та слабкі сторони, оцінить ризики стосовно укладання договору. Слід також прописати максимальні санкції щодо компанії, якщо вона не виконає своїх договірних зобов'язань. За необхідності застереже клієнта від підписання документу", - пояснює фахівець.

3. Якщо компанія не виконує договірних зобов'язань, слід писати претензію

"Лист слід писати разом з адвокатом. У ньому слід чітко зафіксувати, які договірні зобов'язання не виконують. Від компанії слід вимагати офіційної письмової відповіді. За її результатами вирішувати, як діяти: чекати, йти в поліцію щодо шахрайства чи подавати позов до суду", - каже Віктор Тарасюк.

Опублікував: Інна Мартинчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

З архіву ПУ. Дієтолог порадила, як схуднути за допомогою картоплі

четвер, 23 вересень 2021, 23:55

Тетяна Годард розповіла правила вживання молодої картоплі, багатої органічними кислотами і клітковиною, вітамінами і мінералами. Калорійність молодих бульб до 30% нижче, ніж зрілих, а корисних властивостей значно більше. Якщо її правильно готувати і ї...

З архіву ПУ. "Люди зникали пачками": Про темний бік райського Таїланду

середа, 22 вересень 2021, 23:05

Орієнтуватися в правилах та вести себе пристойно не завадить туристу в будь-якій країні. "Ну что ж, мы поговорили о том, как подготовиться к поездке в Таиланд и о том, что бы такого неизбитого там посмотреть. Пришло время обсудить и обратную сторону Та...