Бізнес-інтереси в Чорнобилі: Кому вигідні пожежі в зоні відчуження (відео)

За вирубкою деревини з зони ураження стоять дуже впливові люди, з величезними грошима.

Горить Чорнобильський ліс. Фото: СоцмережіЗ вечора вівторка столицю охопила паніка. Причина тому - новина про те, що в Чорнобилі горить той самий "рудий" ліс, який, як вважається, увібрав в себе всю радіацію. Те, що сталося в Чорнобильській зоні не випадково, зазначають Патріоти України з посиланням на «Вісті».

"На місці пожежі виявили смолоскипи, і зараз слідчі органи встановлюють їх приналежність", - заявив голова Державної прикордонної служби Микола Чечеткін. За фактом пожежі в Чорнобильській зоні вже відкрили кримінальне провадження.

Втім, за останні чотири роки лісова пожежа в зоні відчуження став звичним явищем. Так, в 2015 році спалах охопив близько 400 га лісу. Пожежу гасили кілька днів, і майже відразу ДСНС озвучила попередню причину: підпал або необережне поводження з вогнем. В єдиному державному реєстрі судових рішень ми відшукали справу, яка стосується тих подій, - Іванківський районний суд відкрив слідчому доступ до всіх документів Держагентства України з управління зоною відчуження для вивчення обставин виникнення пожежі. Але, які були результати проведених слідчих дій - загадка. У всякому разі, даних більше немає.

Бізнес на деревині.

У 2017 році за фактом нової пожежі в справі з'явилося більше деталей. Як з'ясувалося, коли диспетчери поліції побачили дим, то відправили на місце НП інспекторів, які виявили, що з лісу виїжджають два трактори, навантажені деревиною. Як показала експертиза, з машин, на які, до речі, не було ніяких реєстраційних документів, виливалося масло.

А в 2016 році і зовсім причин не називали. "За останні роки вже були відкриті кримінальні справи за фактом пожеж в зоні відчуження, але деталі і результати розслідування відомі лише слідчим підрозділам", - говорить прес-секретар поліції Київської області Микола Жукович. Справа ж з тракторами благополучно заглухла.

Не виключено, що причина таких частих пожеж і їх "ефективного" розслідування криється в бізнес-інтересах. У 2016 році газета New York Times повідомила про незаконну вирубку лісу в зоні відчуження і процвітанні нелегального бізнесу. "Дерева вирубують десятками гектарів, причому цінні дерева (дуб, вільха, явір, бук), яким по 70-80 років. Основна маса вивозиться ввечері або вночі, у вихідні. Як тільки машина виїхала за межі зони - у вантажу з'являються інші, легальні, документи", - розповів нам на умовах анонімності місцевий лісник.

У більшості випадків у такої деревини радіаційний фон перевищений в два-три рази, і, незважаючи на це, з неї роблять меблі. "Але проблема в тому, що звичайним побутовим дозиметрами радіацію виявити складно - потрібні лабораторні дослідження", - пояснив нам еколог Володимир Борейко.

Жукович про це знає: "До сьогоднішнього дня надходили заяви про незаконну вирубку лісу, а, відповідно, повинні були і відкритися кримінальні справи за цим фактом. Але в цьому році, здається, подібних заяв ще не було".

У реєстрі судових рішень ми відшукали кримінальні провадження з приводу незаконної вирубки. Наприклад, в 2015 році суд усунув з посади головного інженера лісового господарства "Чорнобильська пуща" за фактом того, що інженер оформляв вирубку лісу різним особам заднім числом.

Янтар і метал

Ще один промисел в Чорнобилі - це метали. "Жителі навколишніх сіл ходять в зону відчуження як на роботу - красти метал. Причому тирять не по кишенях - заїжджають на мотоциклах, уазиках, "жигулях" і вивозять все, що погано лежить. Стільки років пройшло, але сировини ще вистачає, - розповідає місцевий лісник, запевняючи, що цей промисел особливо ніким не контролюється. - А ось деревина, так. Тут за всім цим дуже впливові люди стоять, це ж величезні гроші".

Останнім часом в Чорнобиль стали навідуватися і за бурштином. "Янтар частіше добувають з боку Поліського району на Київщині, але є факти, що його почали мити і в самій Чорнобильській зоні", - продовжує наш співрозмовник. Копачів вже затримували. Правда, ті відбуваються тільки штрафами.

Зайде будь-хто

Територія зони відчуження контролюється спецвідомством - Держагентством України з управління зоною відчуження. Цей орган фіксує всі дії, які відбуваються на його території, в тому числі видає дозволи на відвідування Чорнобиля. "Будь-який бажаючий, якому є 18 років, і він не має ніяких протипоказань, може відправити нам заявку і потрапити на територію зони відчуження. У нас уже офіційна КПП працює на в'їзд-виїзд - це" Дитятки ". Вся територія охороняється, але не скрізь є огорожа ". Втім, сталкери з ходу можуть назвати десятки місць, через які безперешкодно можна потрапити в зону відчуження. Нелегалів періодично ловлять, але, як і копачів, карають лише штрафами.

На початку червня влада заявила про створення нового проекту - "Чорнобиль - культурно-туристична пам'ятка України". За словами чиновників, зона відчуження зможе принести чималий дохід в бюджет, так як є популярним туристичним місцем. Правда, про обсяги фінансування та терміни реалізації проекту поки не уточнюється.


Опублікував: Інна Мартинчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

З архіву ПУ. Дієтолог порадила, як схуднути за допомогою картоплі

четвер, 23 вересень 2021, 23:55

Тетяна Годард розповіла правила вживання молодої картоплі, багатої органічними кислотами і клітковиною, вітамінами і мінералами. Калорійність молодих бульб до 30% нижче, ніж зрілих, а корисних властивостей значно більше. Якщо її правильно готувати і ї...

З архіву ПУ. "Люди зникали пачками": Про темний бік райського Таїланду

середа, 22 вересень 2021, 23:05

Орієнтуватися в правилах та вести себе пристойно не завадить туристу в будь-якій країні. "Ну что ж, мы поговорили о том, как подготовиться к поездке в Таиланд и о том, что бы такого неизбитого там посмотреть. Пришло время обсудить и обратную сторону Та...