Аліменти літнім батькам: Скільки та кому потрібно платити

Рішення про те, чи буде дитина платити і скільки, може прийняти тільки суддя.

Ілюстрація. Фото: ЗМІ

В Україні хочуть ввести жорстку відповідальність за відмову дорослих дітей платити аліменти літнім батькам, зазначають Патріоти України з посиланням на "Обозреватель".

"За словами міністра соціальної політики Андрія Реви, згідно із законом українці зобов'язані піклуватися про своїх непрацездатних батьків, але роблять це далеко не всі. "Вони теж повинні платити аліменти на утримання батьків", - заявив чиновник.

Аліменти вже є, але платять їх не всі. Батьки зобов'язані піклуватися про неповнолітніх дітей, а дорослі діти - про непрацездатних батьків, говориться в 51-й статті Конституції. А в Сімейному кодексі це правило уточнили. Так, будь-який непрацездатний українець має право звернутися до суду і вимагати аліменти від свого дорослого дитини. Рішення про те, чи буде дитина платити і скільки, може прийняти тільки суддя.

Згідно з ч. 1 ст. 202 Сімейного кодексу, повнолітні діти зобов'язані утримувати непрацездатних батьків, які потребують матеріальної допомоги, пояснює юрист Діна Дрижакова.

"Є два варіанти. Діти допомагають за власним бажанням, тоді ні про які офіційні аліменти не йдеться. Другий варіант - діти відмовляються допомагати, тоді непрацездатний батько або мати має право звернутися до суду", - розповідає Дрижакова.

Виняток - батьки, які не виконували свої обов'язки або зовсім втратили батьківські права. Вони не мають права на аліменти від дитини. "Суд визначає розмір аліментів на батьків у твердій грошовій сумі і (або) у частці від заробітку з урахуванням матеріального та сімейного стану сторін. При визначенні розміру аліментів та додаткових витрат суд візьме до уваги можливість одержання допомоги від інших дітей, до яких не пред'явлено позову про стягнення аліментів ", - пояснює юрист.

До слова, в Україні офіційно 10,3 млн. непрацездатних. 9 млн. з них - пенсіонери за віком та 1,3 млн. - інваліди. Будь-який з них має право отримати аліменти від дорослої дитини. Правда, якщо пенсія, наприклад, 7 тис. грн., а син або дочка офіційно заробляють 4 тис., швидше за все, суд відмовить в аліментах. Розмір аліментів можуть призначити як у відсотку від заробітку (найчастіше це близько 25%), так і у фіксованій сумі. Наприклад, при офіційній зарплаті в 10 тис. грн. суд може зобов'язати виплачувати щомісяця 2,5 тис.

За несплату аліментів загрожують громадські роботи, позбавлення права керувати автомобілем, заборона на виїзд за кордон. Крім того, якщо невиплачена частина аліментів стягується в судовому порядку, то в рахунок боргу можуть заарештувати і продати майно. Андрій Рева пропонує законодавчо посилити покарання для тих українців, які відмовляються утримувати своїх літніх батьків. При цьому, як саме повинні змінити покарання, чиновник не уточнив.

Як пояснили в Міністерстві соціальної політики, аліменти від дітей не вплинуть на розмір пенсій. Українці, які мають хоча б 15 років стажу, за законом одержують виплату не нижче прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Якщо ж немає 15 років стажу, то пенсія законом не передбачена, однак при цьому такий українець, досягнувши 60 років, має право звернутися до соціальної служби і отримати допомогу.

Розмір цієї допомоги компенсує різницю між фактичним доходом і мінімальною пенсією. Так, якщо єдиний дохід 60-річного українця, який не має право на пенсію, менше 1373 грн., соціальна служба повинна призначити допомогу в розмірі, який дотягне реальний дохід до зазначеної суми. Якщо ж такий українець звертається до суду з вимогою призначити йому аліменти від дорослого сина, і суд прийме рішення призначити аліменти, наприклад, в 1 тис. грн., то цей дохід також буде враховуватися при визначенні соціальної допомоги".

Опублікував: Інна Мартинчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

З архіву ПУ. Дієтолог порадила, як схуднути за допомогою картоплі

четвер, 23 вересень 2021, 23:55

Тетяна Годард розповіла правила вживання молодої картоплі, багатої органічними кислотами і клітковиною, вітамінами і мінералами. Калорійність молодих бульб до 30% нижче, ніж зрілих, а корисних властивостей значно більше. Якщо її правильно готувати і ї...

З архіву ПУ. "Люди зникали пачками": Про темний бік райського Таїланду

середа, 22 вересень 2021, 23:05

Орієнтуватися в правилах та вести себе пристойно не завадить туристу в будь-якій країні. "Ну что ж, мы поговорили о том, как подготовиться к поездке в Таиланд и о том, что бы такого неизбитого там посмотреть. Пришло время обсудить и обратную сторону Та...